Guide til gratis tilbud
Der kan være mange grunde til, at du ikke har mulighed for at komme hos en psykolog, når behovet melder sig. Derfor har jeg lavet en oversigt til dig, der har brug for at finde gratis tilbud om hjælp.
Der findes mange gode gratis tilbud til både børn, unge og voksne. Både til dig, der har det svært og til dig, der er pårørende. I de fleste tilbud er det muligt at være anonym.
Tilbuddene kan ikke nødvendigvis erstatte behovet for psykologbehandling. En del af tilbuddene er drevet af frivillige, der har fået træning i samtaler, men som ikke er uddannet psykologer.
(Her kan du læse om terapi hos mig. Jeg har også skrevet lidt om selvværd og om mit arbejde med unge, som du kan læse mere om).
De gratis tilbud kan være en rigtig god start og hjælp til afklaring. Og de kan ofte hjælpe dig i en akut situation, hvor du har brug for at tale med nogen eller for at få rådgivning. Nogle er åbne udenfor almindelig arbejdstid.
Herunder er min liste over de tilbud, jeg kender til. Det kan sagtens være, at der findes nogle, jeg ikke har fået med.
Skriv gerne til mig på kontakt@psykologsigrid.dk, hvis du kender til relevante tilbud, der mangler på listen.
*
Find gratis hjælp
App’s
Der findes et utal af apps til mental sundhed, både til forebyggelse og behandling. Det er en jungle at lede i og det kan være svært at gennemskue den faglige kvalitet og relevans.
MindApps.dk har i samarbejde med flere regioner udarbejdet et Appbibliotek, der tilbyder dig fagligt vurderede apps til mental sundhed. Alle apps har gennemgået en kvalitetssikring, som sikrer, at de overholder gældende lovgivning. Nogle Apps er helt gratis at bruge, andre skal købes eller indeholder tilkøb i appen.
Ro – App’en giver gode råd og konkrete øvelser til unge med det formål at hjælpe dem til at finde ro i hverdagen og forebygge langvarig stress. App’en indeholder konkrete øvelser, redskaber og artikler om alt det, der kan skabe uro i kroppen og hovedet.
MinPlan – Gratis app. Hent i App Store eller Google Play. MinPlan er en klassisk kriseplan. Den består af felter, som du selv udfylder med de advarselstegn, du skal være opmærksom på, strategier du kan bruge, hvis du kommer i krise og dine vigtigste kontakter. Desuden findes adresser til alle psykiatriske skadestuer, akutnumre m.m.. Udfyld planen på forhånd, evt. sammen med dine pårørende eller en professionel, fx din læge eller psykolog.
SAFE – Gratis app. Hent i App Store eller Google Play. SAFE kan hjælpe med at reducere selvskadende adfærd og lindre psykisk smerte. Appen informerer om, hvad selvskade er og hvordan man kan afværge eller aflede adfærden. Appen indeholder 36 beroligende eller afledende metoder.
How Are You? – Gratis app. Hent i App Store. App’en måler din trivsel og hjælper dig med at blive bedre til at planlægge din hverdag og skabe mere struktur.
*
Akut hjælp ved psykisk sygdom og selvmordstanker
Livslinien – Anonym telefon og netrådgivning for dig, der har selvmordstanker. Telefon 70 201 201. Åben alle årets dage fra kl. 11.00 til 05.00. Mailrådgivning på skrivdet.dk samt chatrådgivning samt Livsliniens selvhjælpsprogram SOS til personer med selvmordstanker.
Psykiatriske Akutmodtagelser – Til dig, der på grund af psykisk sygdom, har akut brug for hjælp. Der er åbent hele døgnet, alle årets dage, samt døgnåben telefonrådgivning. Også for pårørende.
Startlinjen – Telefon 35 36 26 00. Anonym telefonrådgivning for dig, der befinder dig i en sårbar eller kritisk livssituation. Når det gør for ondt at være alene og du har brug for at tale med et andet menneske. Åben alle årets dage kl. 16.00 – 23.00.
MinPlan – Gratis app. Hent i App Store eller Google Play. MinPlan er en klassisk kriseplan, som du selv udfylder med de advarselstegn, du skal være opmærksom på, strategier du kan bruge, hvis du kommer i krise og dine vigtigste kontakter. Desuden findes adresser til alle psykiatriske skadestuer, akutnumre m.m. Udfyld planen på forhånd, evt. sammen med dine pårørende eller en professionel, fx din læge eller psykolog.
*
Rådgivnings- og samtaletilbud til børn og unge
Børnetelefonen – Telefon 116111. Åben hele døgnet, alle ugens dage. Du kan ringe, chatte, sms’e eller skrive. Du kan selv vælge, om du vil tale med en voksen eller et andet barn. Børnetelefonen har også en brevkasse, en podcast og flere andre gode tilbud.
Ung på Linje/Ung Online – For unge mellem 13 og 30 år. Chat med Ung Online eller ring til telefon 70 12 10 00, hvor du kan tale med en anden ung.
Psykiatrifondens rådgivningstilbud for unge – Anonym og gratis rådgivning, åben hver dag, året rundt. For dig der er mellem 15 og 25 år. Du kan både ringe, chatte og skrive. Tilbyder desuden grupper (både online og fysisk) for børn/unge der har forældre, der lider af psykisk sygdom.
Headspace – For unge mellem 12 og 25 år. Online chat samt mulighed for samtaler med en ung frivillig på et af Headspaces centre, som findes i hele landet. “Intet er for stort, og intet er for småt”.
Hørt – Gratis og anonym rådgivning til dig, der er 15-24 år. HØRT har åbent hele døgnet og alle ugens dage. Mulighed for at skrive, online chat samt gruppechat med andre unge om forskellige temaer.
Girltalk – En platform og fællesskab for unge piger/kvinder. Chat eller sms med unge frivillige. Brevkasse, artikler og podcast. Fysiske fællesskaber/pigegrupper for enten 13-16 årige eller 16-24 årige, ledet af unge frivillige.
Cyberhus – Et online “klubhus”. Brevkasse. SMS rådgivning. Ung-til-ung gruppechat for unge mellem 9 og 25 år. Samt mulighed for at komme i kontakt med din kommunes ungerådgiver.
Mindhelper – Guider med viden, råd og ideer, hvis du går gennem en hård tid og har svært ved at håndtere dine problemer. Masser af god viden inddelt i temaer. Brevkasse. Online forløb om angst.
Ro – App’en giver gode råd og konkrete øvelser til unge med det formål at hjælpe dem til at finde ro i hverdagen og forebygge langvarig stress. App’en indeholder konkrete øvelser, redskaber og artikler om alt det, der kan skabe uro i kroppen og hovedet.
How Are You? – Gratis app. Hent i App Store. App’en måler din trivsel og hjælper dig med at blive bedre til at planlægge din hverdag og skabe mere struktur.
*
Ensomhed
Ventilen – Mødested for unge mellem 15 og 30 år, der føler sig ensomme. Fysiske mødesteder over hele landet. Fælles sjove aktiviteter ledet af unge frivillige.
BoblBerg – Her kan du og andre brugere skabe nye sociale relationer og fællesskaber baseret på jeres fælles interesser. Det er et uformelt forum, hvor det ikke handler om at opstille et perfekt billede, men hvor du i stedet for har en unik mulighed for at finde andre, der står i samme situation som dig og leder efter det samme.
Børns Voksenvenner – For børn i alderen 6 til 15 år. Bor du alene med dit barn, og savner dit barn en ekstra voksen i sit liv? Voksenvenner, familievenner og storebrødre/storesøstre er frivillige med både tid og overskud til at tage del i dit barns eller din families liv.
*
Sorg
Børn Unge Sorg – Psykologhjælp til børn og unge under 28 år, hvis forældre eller søskende er alvorligt syge eller døde. Rådgivning af forældre og netværket (fx øvrig familie, venner og kærester) om, hvordan man bedst kan støtte. Sorglinien (telefon 70 20 99 03), chat, sms (27 27 25 25) og brevkasse.
*
Depression
Depressionslinien – Depressionsforeningens telefonrådgivning for unge og voksne over 18 år på telefon 33 12 47 74. Desuden rådgivning, viden, podcast, selvhjælpsgrupper mm.
*
Angst
AngstTelefonen – Angstforeningens rådgivning. Telefon 70 27 13 20. Både rådgivning til dig, der selv har angst og til pårørende. Du kan ringe, når du har akut angst, men også med generelle spørgsmål om angst, for at få tips til angsthåndtering eller få oplysninger om behandlingsmuligheder.
Psykiatrifondens rådgivningstilbud for unge – Anonym og gratis rådgivning, åben hver dag, året rundt. For dig der er mellem 15 og 25 år. Du kan både ringe, chatte og skrive. Tilbyder desuden grupper (både online og fysisk) for børn/unge der har forældre, der lider af psykisk sygdom.
Børn Med Angst – Viden, råd og vejledning til forældre til børn med angst.
OCD-foreningen – Telefonrådgivning for OCD-ramte og pårørende. Telefon 70 20 30 91. Selvhjælpsgrupper. Viden om OCD, podcast mm.
*
Alkohol- og stofmisbrug
Tuba – Rådgivning og terapi til unge mellem 14 og 34 år, der er børn af alkohol- og stofmisbrugere. Online rådgivning via chat, sms og brevkasse samt samtaleforløb i en af Tubas afdelinger, som findes i hele landet.
Ung Revers – Ung Revers er et tilbud til børn og unge under 25 år, som er vokset op i familier med misbrug. De har 8 afdelinger, men du kan få hjælp uanset hvor du bor. Chat og SMS rådgivning.
Alkolinjen Ung – Anonym chat og telefonrådgivning for unge mellem 15 og 24 år. For dig, der synes, at alkohol fylder negativt i dit liv, enten fordi dine forældre eller du selv drikker for meget. Er du i tvivl, om du drikker for meget, kan du også få vejledning her.
Misbrugsportalen – Telefon 70 90 90 80. Telefoniske anonyme samtaletilbud og rådgivning til misbrugere samt pårørende.
Drugrebels – Rådgivning og hjælp til dig, der har stoffer inde på livet selv eller er pårørende til en ung, der tager stoffer. Tilbyder tre gratis samtaler med misbrugskonsulent både til unge og til pårørende. Viden og fakta om rusmidler. “Roadshows” til skoler og uddannelsessteder.
Netstof – Find viden og få rådgivning om alkohol, hash og andre stoffer. Brevkasse. Du kan skrive til både læge, psykolog, misbrugseksperter samt pårørende.
*
Digitale krænkelser på nettet
SletDet Rådgivningen – Hjælper børn og unge under 18 år samt forældre, pårørende og fagpersoner med at håndtere digitale krænkelser og ubehagelige oplevelser på nettet.
Take It Down – Er du under 18 år og har du fået delt nøgenbilleder eller andre intime billeder digitalt, kan denne service hjælpe dig med at fjerne kopier af billederne fra bl.a. Metas (Facebook, Instagram m.fl.) og Mindgeeks (Pornhub m.fl.) servere.
Offerrådgivningen – Anonym rådgivning til ofre, vidner og pårørende til ofre for kriminalitet og ulykke. Telefonrådgivning på telefon 116 006, chat, fysisk møde og mulighed for at få en bisidder.
*
Vold i familien
Er du okay? – Et univers, hvor børn og unge kan få hjælp, hvis de kommer fra et hjem med utryghed, voldsomme konflikter eller vold. Her kan du også få hjælp og rådgivning, hvis du er bekymret for en ven. Online ungegruppe for dig, der er 13-16 år og har oplevet vold eller voldsomme konflikter derhjemme.
Lev Uden Vold – National hotline – ring 1888. Åben døgnet rundt. Når du udsættes for vold i familien eller parforholdet. Både fysisk og psykisk vold. Juridisk rådgivning. Viden om vold i parforholdet. Test om du lever i et parforhold med psykisk vold.
*
Spiseforstyrrelser og selvskade
Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade – Viden og gode råd til dig, der kæmper med en spiseforstyrrelse eller er pårørende. Rådgivning til ramte og pårørende. Telefonrådgivning på 70 10 18 18, chat, sms, brevkasse, personlig samtale mm.
Askovhus – Rådgivning om spiseforstyrrelser til børn, unge og voksne samt rådgivning til forældre og andre pårørende til personer med spiseforstyrrelser.
SAFE – Gratis app. Hent i App Store eller Google Play. SAFE kan hjælpe med at reducere selvskadende adfærd og lindre psykisk smerte. Appen informerer om, hvad selvskade er og hvordan man kan afværge eller aflede adfærden. Appen indeholder 36 beroligende eller afledende metoder.
*
Udsatte og anbragte børn og unge
Børn og Unges Trivsel / UNIK – Et tilbud til særligt udsatte børn og unge. Kan kontaktes alle ugens dage på telefon 40 19 32 32. Tilbyder bl.a. gratis psykologhjælp, online gruppeforløb, ungerådgivning og støttegrupper til anbragte/tidligere anbragte unge mellem 15 og 30 år.
UNIK Online – Online-aktiviteter for dig, som er eller har været anbragt, og som er mellem 15 og 29 år.
*
Anden etnisk baggrund end dansk
RED – Red Rådgivning for unge og voksne, der fx oplever æresrelaterede konflikter, negativ social kontrol eller svære forventninger fra de nærmeste. Døgnåben anonym hotline på telefon 70 27 76 66. Anonym brevkasse, personlig rådgivning, psykologisk rådgivning og konfliktmægling. Her findes også en lang række tilbud til unge, voksne, forældre, pårørende og fagprofessionelle.
*
Parforhold
Partelefonen – Telefonrådgivning på telefon 44 144 146. Rådgivning, inspiration og hjælp til at håndtere udfordringer i parforholdet. Frivillige telefonrådgivere, der alle har en psykologfaglig eller anden relevant baggrund. Rådgiverne er også i stand til at henvise videre, hvis I sammen finder ud af, at der er behov for yderligere støtte.
*
LGBT+
LGBT+ Danmark – Anonym rådgivning til dig, der identificerer dig som LGTB+ person. Telefonrådgivning på 33 13 19 48. Samt mulighed for at booke fysisk møde med en rådgiver. Viden, besøgsvenner, grupper mm.
*
Psykisk sygdom
Psykiatrifonden – Viden, hjælp og rådgivning. Gratis og anonym rådgivning hver dag året rundt på telefon 39 25 25 25. Chatrådgivning og brevkasse for unge mellem 15 og 25 år, der lider af angst, online ungegrupper for unge mellem 15 og 25 år, der har forældre med psykisk sygdom og fysiske samtalegrupper for børn mellem 7 og 14 år, der vokser op med forældre med psykisk sygdom.
Bedre Psykiatri – Telefonrådgivning (med booking) samt skriftlig rådgivning. Viden, webinarer, samtalegrupper mm. Lokale afdelinger i hele landet. På deres hjemmeside findes bl.a. masser af viden til forældre til børn og unge med psykisk sygdom.
SIND – Telefonrådgivning til personer med psykisk sygdom og deres pårørende. Telefon 70 23 27 50. Ved telefonerne sidder erfarne psykologer, socialrådgivere eller andre, som har faglig eller personlig viden om, hvad det vil sige at have psykisk sygdom tæt inde på livet – enten sindslidende eller pårørende.
PsykInfo – Rådgivningstilbud og informationscenter under Region Hovedstadens Psykiatri. Anonym rådgivning og psykisk sygdom og behandling. Ring 38 64 13 00 og book en samtale. Tilbyder bl.a. også børnekurser til børn i alderen 9-16 år, der har en mor eller far med en psykisk sygdom.
*
Kommunale tilbud
Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR) er den funktion i kommunen, som undersøger og vurderer, om børn har behov for støtte i skolen eller institutionen. PPR kan også henvise til udredning i børne- og ungdomspsykiatrien.
Bedre Psykiatri har lavet en vejledning, hvor de hjælper med viden, overblik og giver gode råd om forløbet med PPR.
Der er stor forskel på kommunernes PPR afdelinger, men nogle tilbyder psykologsamtaler eller har gruppeforløb fx skilsmissegrupper eller grupper for børn med angst.
Nogle kommuner tilbyder også kortere rådgivnings- og samtaleforløb hos en psykolog i kommunen. Henvend dig til Socialforvaltningen i din kommune og hør om mulighederne der.
*
Tilskudsmuligheder til psykologbehandling
Har du en privat sundhedsforsikring dækker den som regel psykologbehandling. Forsikringerne har forskellige vilkår – nogle samarbejder med faste psykologer andre har frit valg. Ring og spørg dit selskab om mulighederne hos dem.
Tjek også om du i din almindelige indboforsikring har dækning af psykologbehandling fx i forbindelse med dødsfald i familien, alvorlig sygdom eller skilsmisse.
Sygesikringen Danmark giver tilskud til psykologydelser. Du kan læse om deres tilskud til psykologhjælp her. Fra den 1/1-2023 giver Danmark forhøjet tilskud til unge fra 16 år til og med 25 år.
En del arbejdspladser og nogle fagforeninger giver tilskud til psykologbehandling, ligesom din kommune også i visse tilfælde kan være behjælpelig med tilskud.